Wollen jas

De wollen jas is een zeer veelzijdige jas. Jaar in jaar uit is hij terug te zien in het winterse modebeeld. Wol is natuurlijk hartstikke warm en een goed geweven wollen jas is ook winddicht. Wol wordt dan ook niet voor niets veelvuldig gebruikt als isolatiemateriaal. Let er overigens wel op dat je wollen jas niet doorweekt raakt in de regen, want niet alle jassen van wol zijn ook waterdicht.

Candy coat
Een veel geziene trend in het afgelopen jaar was de wollen jas in pastelkleuren, de ‘candy coat’. Ook dit jaar mag de pastelkleur nog even mee. En het liefst in een oversized model. Heel tof met een skinnyjeans en hippe sneakers. De wollen mantel is daar een soort tegenhanger van. Mooi lang en klassiek, maar wel wat strakker om het lijf. Perfect voor als je een lang en slank figuur hebt.

Van schaap tot jas
Nu gaat er nogal het één en ander aan vooraf voordat de winterjas ook daadwerkelijk in de winkel hangt. De productie van wol is een enorm proces die in de regel begint bij het schaap (natuurlijk zijn er ook andere soorten wol, daarover later meer). Het verkrijgen van wol begint bij het scheren van het schaap, vervolgens wordt de wol gereinigd, gekaard (ontwarren van vezels), gespind, getwijnd en tot slot nog gefixeerd en eventueel geverfd. Een boel stappen dus, voordat jouw favoriete winterjas eindelijk in de winkel ligt.

 

Soorten wol
Schapenwol is de meest bekende wol soort. Maar er zijn ook jassen van kasjmier, pasjmina en mohair. Al deze wol soorten zijn afkomstig van geiten. Kasjmier is de ondervacht van de kasjmiergeit en voelt super zacht aan. Deze wol is heel soepel en zuiver, maar helaas ook lastig te wassen. Ook lama’s kunnen we dankbaar zijn voor hun wol. Een aantal lamasoorten waaronder de Alpaca en de Vicuñas produceren de duurste wol soorten ter wereld. Vicuñawol is dunner, zachter en toch warmer dan elke andere wolsoort op aarde. Het voelt aan als een luxueuze combinatie van mohair en zijde. Geen wonder dat slechts een paar sokken van dit materiaal al meer dan 800 euro kost.
Jas in de was

Let trouwens goed op het was etiket van je jas voordat je deze in de was gooit. Wol is namelijk erg gevoelig voor temperatuurverschillen en kan dus krimpen of beschadigen als je het niet op de juiste manier behandelt. Je kunt je jas wel degelijk in de wasmachine doen, je hoeft er niet per se mee naar een stomerij. Bij een wollen jas is het verstandig om een extra kort, koud wasprogramma op te zetten en liever niet te centrifugeren. Er zijn ook speciale wolwasmiddelen die je jas mooi en schoon houden. Kan vrijwel niet mis gaan en je jas blijft nog een aantal winters mooi.