De trenchcoat: een jas met geschiedenis

Een jas met een militaire achtergrond: de trenchcoat. Deze bekende jas werd al in de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld, als alternatief op de dikke wollen overjassen die de Britse en Franse soldaten droegen. De uitvinding van de trenchcoat werd later opgeëist door Thomas Burberry. De naam ‘trenchcoat’ werd bedacht door officieren, omdat deze jas het leven voor hen in de loopgraven ietsje makkelijker maakte. De jas had namelijk heel veel handige zakken om spullen in kwijt te kunnen en handige flappen en ventilatieopeningen. Trenchcoats verschenen voor het eerst in het straatbeeld toen veel soldaten na de oorlog hun jassen mee terug namen naar huis. Ze waren namelijk ook hartstikke handig in slecht weer.

Regenjas
Officieel is de trenchcoat bedoelt als regenjas, maar hij wordt nu alle seizoenen wel gedragen. Voor elk weertype is er wel een type trenchcoat dat je kunt dragen. De trenchcoat is gemaakt uit gabardine (een dicht geweven, kale gladde stof), leer of poplin (een geweven stof van meestal 100 procent katoen, soms in combinatie met polyester).  De klassieke trenchcoats zijn meestal vrij lang, tot net boven de knie. Maar er zijn ook modellen die tot over de kuiten vallen. Verder heeft de trenchcoat een dubbele rij knopen, een wijde revers en een riem of lint rond het middel. De meest geziene kleur is kaki, maar de jas is er nu natuurlijk in zeer veel kleurvariaties.

Popcultuur
De trenchcoat is dus heel goed bestendig tegen heftige stortbuien, maar ook in de winter biedt deze jas warmte en comfort. De jas komt in verschillende materialen, modellen en modieuze kleuren. Leuk is ook dat de trenchcoat ook een duidelijke rol inneemt in de popcultuur. Fictieve helden als Dick Tracy, inspecteur Columbo en Neo uit The Matrix droegen de trenchcoat als een trademark.

Altijd in de mode
Het lijkt alsof de trenchcoat al jaren in de mode is en feitelijk is hij ook nooit uit de mode geweest. De jas is een lievelingetje van veel stylebloggers en modekenners en dat is ook niet verwonderlijk vanwege de enorme veelzijdigheid. In het voorjaar vind je de trenchcoat overal in lichte kleuren en zonnige prints. Richting het najaar komt er wat meer blauw, grijs en zwart bij kijken en zijn de materialen natuurlijk wat warmer, bijvoorbeeld de klassieke wollen trenchcoat. Draag hem boven je favoriete jeans, korte shorts of boven een wapperende jurk. Met een trenchcoat kan je bijna geen modeflater slaan.