Eropuit in een sportieve winterjas

Niet iedereen houdt van een klassieke jas. Sommige mensen gaan er graag op uit en zijn altijd buiten te vinden. Dan biedt een sportief model winterjas natuurlijk een uitkomst. Materiaal en functie zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden wanneer je overgaat tot de aankoop van een sportieve winterjas.

Bomberjack
Alle soorten jassen kennen wel een sportieve variant, maar een bekende sportieve winterjas is natuurlijk het bomberjack. Kort, beweeglijk en ideaal voor actieve mensen. Het bomberjack werd in de jaren vijftig en zestig ontwikkeld als kleding voor piloten. Ze zijn vaak zwart of olijfgroen en de binnenkant van de jas is meestal oranje. Dat had ook een belangrijke reden: wanneer er een noodlanding moest worden gemaakt op het water kon de piloot de jas binnenstebuiten dragen, zodat hij beter op zou vallen. Omdat de bomberjack veel vulling heeft is het de ideale winterjas. Je blijft gegarandeerd warm en door het korte model kun je letterlijk alle kanten op.

Wintersport
Natuurlijk vind je ook bij bekende sportmerken winterjassen, die speciaal zijn ontworpen voor de sportievelingen. Belangrijk is dat de winterjas niet al te lang is omdat dit de bewegingsvrijheid beperkt. Het is handig als de jas een capuchon heeft, omdat je natuurlijk buiten bent en dus onderhevig aan verschillende weersomstandigheden. Het materiaal moet warm zijn en goed bestendig tegen de kou. Ventilatie is daarbij ook van belang: de jas moet ademen.  Verder moet de sportieve winterjas licht zijn en niet teveel wegen op het lichaam. Natuurlijk hoeft de winterjas voor de actieveling zich niet alleen te beperken tot wintersport. Ook voor het dagelijks leven is dit model jas praktisch en hip.

Functie
Of je nou op wintersport gaat of de bergen ingaat om te wandelen: het is hoe dan ook belangrijk om vooraf eerst goed te bepalen wat je precies met de jas gaat doen. Draag je de jas alleen wanneer je gaat wandelen? Heb je een tas waar de jas meestal inzit? En hoe vaak ben je van plan om hem te dragen? Al deze vragen wegen mee in het kiezen van de juiste jas. De meeste sportieve winterjassen hebben al een extra slijtvaste stof rond de schouders, vanwege het meedragen van een rugzak. Ook handig aan veel sportieve winterjassen is dat ze veel ritsen en zakken hebben, vaak met een flap erboven zodat het niet kan inregenen.

Onderhoud
Houd ook rekening met het onderhoud van de jas. De meeste sportieve winterjassen zijn wel van materiaal gemaakt dat vuil- en waterafstotend is. Maar wanneer er toch modder of andere viezigheid op je jas terechtkomt, is het toch beter om dat zo snel mogelijk eraf te halen. Gebruik voor je sportieve winterjas geen wasverzachter en wring de kleding niet uit. Let in ieder geval altijd goed op de waslabel.