De quilted winterjas

Heel sportief, maar toch ook klassiek. Dat is de quilted winterjas.  Quilten of doorpitten is een techniek waarbij drie lagen stof op elkaar genaaid worden. Daar krijgt de jas haar ‘gepatchde’ uiterlijk door. De quilted winterjas is ideaal voor iedereen die graag buiten is, maar toch ook voor een klassiek randje wil gaan.

Oude techniek
Quilten werd populair in de zeventiende eeuw, maar de oorsprong dateert zelfs vanuit de Middeleeuwen. Ook in India en in het Midden Oosten werd de quilttechniek gebruikt.  In eerste instantie werd quilten vooral gebruikt voor beddengoed, omdat het zo warm is. Het idee van een quilted winterjas is dat de meerdere lagen ervoor zorgen dat de daartussen gevangen lucht fungeert als een isolator. Een quilted winterjas is dus gegarandeerd warm.

Geschiedenis van de quilted jas
Hoewel de quilttechniek al eeuwen oud is, dook de quilted jas pas in 1965 op in Engeland. Uitvinders van de jas waren Steve Guylas en zijn vrouw Edna. Het eerste jasje dat hij maakte was een soort waterbestendige bodywarmer, gemaakt van quilted polyester, uitsluitend bestemd voor dragen tijdens de jacht. Al snel werd het ontwerp steeds populairder bij zijn collega’s en niet lang daarna volgden de eerste quilted jassen. Oorspronkelijk alleen in de kleuren marineblauw en olijfgroen, maar later ook in vele andere kleuren en modellen.

Toen de Britse koningin begon met het dragen van een quilted jas tijdens het paardrijden, volgden vele beroemdheden over de hele wereld haar op de voet. De jas werd populair om zowel praktische als modische redenen. Bekende merken zijn nu bijvoorbeeld Burberry en Barbour. Ze zijn er in allerlei prijsklassen, dus je hoeft niet per se diep in je portemonnee te tasten om een mooie quilted jas op de kop te tikken.

Kort en lang
De gewone quilted jas valt tot ongeveer op de heup, maar op de catwalk zijn ook hele korte modellen gezien die bijna aandoen als een klassiek bomberjack. En veel langere, oversized modellen, ook perfect voor in de winter. Er zijn zelfs leren versies van de quilted winterjas. De veelzijdige quilted winterjas is op allerlei manieren te dragen en te combineren. Je kunt gaan voor de klassieke ‘country’ look, in de originele kleuren blauw of olijfgroen. Of je gaat voor meer sportief in bijvoorbeeld een korte, zwarte uitvoering, met daaronder hippe sportsneakers en een lichte skinny jeans. Je kunt er zelfs een punktwist aangeven, met een houthakkersblouse en Dr. Martens.

Op wat voor manier en in welke vorm je de quilted heren winterjas ook draagt, het blijft hoe dan ook een authentiek, klassiek en toch sportief kledingstuk voor zowel in de herfst als in de winter. Ieder seizoen komt hij weer terug in andere stijlen en kleuren, maar terugkomen doet hij zeker. En het principe blijft natuurlijk hetzelfde: de jas houdt je warm, droog en moeiteloos stylish.