De Parka

De parka of pooljak vindt zijn oorsprong in het ijskoude Alaska. De naam komt officieel uit de taal van de Ungangan. Dit is een volk verwant aan de Inuit, maar met een onafhankelijke, eigen cultuur. Ze leven op de eilandengroep Aleoeten, dat grotendeels tot Alaska behoort. De parka gaat zelfs nog verder terug: door de Ungangan is het weer ontleend aan het Russisch woord párka, wat “jas gemaakt van pels” betekent. Want daar is het officieel ook van gemaakt.

Warm en stylish
En hoewel de parka natuurlijk functioneel warm moet zijn, is hij ook nog eens erg stijlvol. De jas werd langzaam maar zeker ook in het Westen bekend en populair. De traditionele ‘pelsjas’ kwam er in een nylon uitvoering, met een gewatteerde voering en een met bont afgewerkte capuchon. In 1960 kon je de jassen veel vinden bij legerdumps. De jas werd enorm populair bij vooral de jeugd en er verschenen al snel nagemaakte modellen. De jas is sinds de jaren zestig nooit meer helemaal verdwenen uit het modebeeld.

De parka is er nu in allerlei vormen, maten, kleuren en printjes. Het standaard model parka is ietsje langer dan de gewone jas, net over de heupen. Omdat de parka oorspronkelijk uit Alaska komt is hij natuurlijk perfect bestemd tegen heftige weersomstandigheden als sneeuw, kou en wind. En hoewel het in Nederland nooit zo koud en bar zal worden als in Alaska, is het toch goed te weten dat je lekker warm ingepakt zit, mocht de temperatuur toch onverhoopt tot ver onder het vriespunt dalen.

Tussenjas
Maar ook voor de wat warmere dagen is de parka geschikt: hij is er namelijk ook in dunnere uitvoeringen. Voor de dagen dat het nog net niet helemaal lente wil worden is deze jas een prima oplossing. En voor in de zomer zijn er zelfs speciale zomerparka’s. Hetzelfde langere model, maar in een luchtig stofje. Wat fijn is aan de parka is dat hij eigenlijk altijd kán. Deze jas is vrijwel nooit uit de mode en wordt ieder jaar weer veelvuldig teruggezien in streetstyle en fashionbloggers zetten graag de leukste en mooiste modellen voor je op een rijtje.

Regenbestendig
Tot slot biedt de parka perfecte bescherming tegen de regen. Dát is pas iets waar we wat aan hebben in ons regenachtige kikkerlandje. In plaats van een goedkope regenjas of plastic poncho is het namelijk toch veel leuker om een stijlvolle parka aan te schaffen die minstens zo goed bescherming biedt tegen de regen. Capuchon over je hoofd en je bent klaar om de regen te trotseren. Tip: koop de parka een maatje groter en creëer zo een hip oversized effect. Je kunt er dan eventueel ook nog een warme trui onder dragen, mocht de jas niet warm genoeg zijn.