In het leer

Een mode-musthave, de leren jas. Van bikerjack tot leren trenchcoat: op het gebied van leren jassen is er van alles te kiezen. Er zijn natuurlijk eindeloos veel modellen leren jassen, maar er zijn ook nog eens verschillende soorten leer waar je uit kunt kiezen. De meest reguliere leersoorten komen van dieren als het varken en de koe, maar je hebt ook nog slangenleer en zelfs haaien- en roggenleer. En voor iedereen die liever het diervriendelijkheidsgehalte in het oog houdt is er natuurlijk ook nep leer.

Productie
Zoals hierboven al gezegd zijn er verschillende soorten leer waar je uit kunt kiezen. Leer is altijd – behalve nep leer dus – afkomstig van dieren. Er moet natuurlijk nog heel wat gebeuren voordat zo’n leren jas in de winkel hangt. De huid wordt allereerst gereinigd en dan wordt het gelooid. Met het looien wordt het leer duurzaam gemaakt. Verder moet de huid worden geschuurd om oneffenheden weg te krijgen en uiteindelijk moet het leer nog worden geverfd. Dat gebeurt door de beitsen met aniline kleurstoffen. Deze stoffen dringen tot diep in het leer door. Het leer wordt dan gedroogd en verhard. Door opnieuw machinaal kneden wordt het leer weer soepel en gelakt. Uiteindelijk is het leer een zeer sluitvast en onkwetsbaar eindproduct geworden, geschikt voor dagelijks gebruik. Bijvoorbeeld in de vorm van een leren winterjas.

Soorten leren jassen
Het bikerjack is een absoluut essentieel item voor in je kledingkast. Deze is er zowel in echt leer als nep leren uitvoering. Het is een veelzijdige jas, ook heel geschikt voor in de winter. Je kunt het bikerjack stoer dragen met bijpassende motorlaarzen, of je gaat voor een zachtere look met een oversized sweater en een legging en sneakers. Of ga all-out en combineer het leren jack met een eveneens leren broek en hoge hakken. Of als je liever een langere winterjas draagt, kun je natuurlijk voor een suède of leren trenchcoat gaan. Let bij het kopen van een echt leren jas altijd goed op de maat. Natuurlijk draag je hem nog wel wat uit maar de jas moet niet te krap zitten bij de armen of schouders.

Kunstleer en suède
Als je graag een leren winterlook wilt hebben maar liever geen echt leer draagt, is er natuurlijk de optie om te gaan voor een winterjas van kunstleer. Het is vaak niet van echt leer te onderscheiden en doet niet onder voor de kwaliteit van echt leer. Kunstleer wordt gemaakt van kunststof, waarin een tekening en structuur wordt gedrukt die lijkt op een echte leerstructuur. Het materiaal ademt alsnog voldoende en laat geen vocht door.

Suède is ook een soort leer, maar dan gemaakt van de binnenkant van leer en niet van de opperhuid. Het is minder duurzaam, maar zachter dan gewoon leer. Daardoor lijkt het meer op stof en maakt het een heel geschikt materiaal voor heren winterjassen.