Houtje-touwtje trend

Misschien heb je er zelf nog wel één in de kast liggen.  Of één van je ouders. Zo’n klassieke jaren zeventig kaki houtje-touwtje jas met oversized capuchon en lekkere grote zakken om je handen in weg te stoppen als er een koude wind staat. Laat hem niet verstoffen, want de houtje-touwtje trend is terug van weggeweest. Of eigenlijk was hij nooit helemaal weg.

Duffeltje
De houtje-touwtje jas is ook wel bekend als de duffelcoat (of liefkozend ‘duffeltje’) of montycoat, naar de Britse veldmaarschalk Monty Montgomery. Net als de trenchcoat heeft ook deze jas een militaire geschiedenis: de jas is ontworpen voor Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 1954 werd de duffelcoat gemaakt door het Britse bedrijf Gloverall, die de huidige houtje-touwtje standaard zette: een leren touwtje, een hoornen (of kunsthoornen) ‘houtje’ en een voering van ruitjes. Natuurlijk zijn daar ondertussen al honderden variaties op. Allemaal lekker warm, praktisch en zeer comfortabel. Na de Tweede Wereldoorlog werd de houtje-touwtje jas populair onder de ‘gewone’ mensen. De markt werd immers overspoeld met tweedehands modellen. In de jaren zestig en zeventig werd hij volop gedragen en zelfs (de toenmalige) prinses Beatrix is nog gespot in een houtje-touwtje jas.

Het duffeltje was overigens wel iets anders dan de originele duffelcoat zoals we hem kennen. In de opsmukloze jaren zeventig droeg men het duffeltje dat eigenlijk een eenvoudig en kort model was van de normale houtje-touwtje jas. De stof was hetzelfde maar de vorm was een simpel jasje met een rits, zonder capuchon.

Pennen en lusjes
De jas is vooral bekend in de kleuren kaki en donkerblauw en het is een typische winterjas. De duffelcoat is nog steeds erg populair en komt ieder jaar weer terug in het modebeeld, in verschillende uitvoeringen. De jas valt in de regel ongeveer tot op kniehoogte, met twee grote zakken aan de zijkant. Er zit ook vaak een capuchon aan, soms afgezet met bont, dus ideaal in regen en wind waar de jas je goed tegen beschermt. De duffelcoat is vernoemd naar het materiaal waar het oorspronkelijk van is gemaakt: duffel is een soort dikke wol, die zijn oorsprong vindt in het plaatsje Duffel. Een dorp in de provincie Antwerpen in België. De jas is door het materiaal vrij zwaar maar daarmee wel uiterst geschikt voor barre koude dagen.

Vintage
Het houtje-touwtje model zie je ook terug op andere soorten jassen en capes en zelfs op (wollen) truien en vesten. Het geeft een soort vintage uitstraling aan je look. De houtje-touwtje trend staat heel goed met een paar stoere laarzen en klassieke accessoires. Denk daarbij aan mooie leren handschoenen, een wollen muts of een zwarte hoed, of een rood geruite sjaal. Net als de quilted winterjas sluit de houtje-touwtje jas perfect aan op de ‘country’ wintertrend. Denk aan tweed, lammy en wol. Stoer maar stijlvol, praktisch en comfortabel en toch klassiek.