Bontkraag of nepbont

Al eeuwenlang wordt bont gebruikt in kleding, vanwege de warme en isolerende eigenschappen. Kleding was vroeger natuurlijk voornamelijk functioneel en had als primaire functie om kou buiten te sluiten. Later kreeg bont de status van een luxe kledingstuk. In de Middeleeuwen bijvoorbeeld stond het dragen van bont gelijk aan het hebben van veel geld en bezit. Nog steeds kost het je wel wat extra als je een volledige bonten jas wilt aanschaffen, zelfs als het een tweedehands exemplaar is. Je kunt daarom ook gaan voor een iets subtielere aanwezigheid van bont, namelijk de bontkraag.

Regulatie
Bont heeft de bijzondere eigenschap dat het temperatuur reguleert. Dus bij lage temperaturen houdt het meer warmte vast dan bij hogere temperaturen. Verder heeft bont een hele lange levensduur en zelfs na jaren kan je winterjas van bont nog worden aangepast aan het meest actuele modebeeld, qua model en lengte. Let bij de aankoop van je bontjas goed op de kwaliteit van het bont zelf, maar ook op de pasvorm en het model. Het is ook mogelijk om losse accessoires voor je winterjas te kopen, zoals de kraag om je capuchon.

Nep en toch warm
Zo zijn onder andere de Nickelson jassen vooral bekend om de enorme bontkragen waarmee de capuchons zijn afgezet. Bont was lange tijd niet te zien in het Nederlandse straatbeeld. Maar vanaf het begin van de 21e eeuw is bont weer langzaam begonnen aan een terugkeer in de Nederlandse mode. Sinds de jaren tachtig was bont behoorlijk controversieel vanwege het dierenleed dat eraan kleeft. De opmars van bontkragen heeft dan ook zeker op protesten gestuit. Gelukkig zijn er ook veel jassen met nepbontkragen die bovendien niet van echt bont te onderscheiden zijn. En ook minstens net zo warm zijn als echt bont. Nepbont wordt gemaakt van synthetische vezels, zoals polyester en acryl. Om het toch zacht aan te laten voelen zoals echt bont, worden er vaak natuurlijke materialen aan toegevoegd zoals katoen of hennep.

 

Faux fur
De faux fur winterjas is nog steeds erg hip en zie je elke winter weer terugkomen. De jas past bijvoorbeeld heel goed in een grungelook, met een lief jurkje eronder en een panty met ladders, en daaronder stoere laarzen of veterschoenen. Imitatiebont komt ook in allerlei vormen, kleuren en modellen. Van knalroze luipaardprint tot eenvoudig bruin of zwart.

Hoe te herkennen
Als je er in de winkel trouwens zeker van wilt zijn dat je niet per ongeluk echt bont koopt of juist imitatiebont, zijn er een aantal tests die je kunt doen. Wrijf om te beginnen het bont tussen je vingers: echt bont zal zacht en glad aanvoelen, terwijl imitatiebont juist stroever aanvoelt vanwege het materiaal. Wat je ook kunt doen is over de haartjes blazen. Echt bont heeft namelijk verschillende soorten haar en een ondervacht. Imitatiebont heeft dat niet.

Hoe dan ook, of je nu echt bont draagt of liever imitatiebont, warm zijn deze jassen zeker en ze zijn ook in allerlei variaties oneindig te combineren. Of je nu gaat voor stoer en grungy, of juist classy en netjes.