De voordelen van het kopen van je winterjas op een buitenlandse website

Nederlanders kopen steeds vaker spullen op het internet. Favoriet zijn de grote online retailers als Wehkamp en Bol.com. Alhoewel 1 op de 5 Nederlanders boven de 15 jaar weleens winkelt op buitenlandse websites, heerst er toch nog enige angst bij het bestellen bij webshops over de grens.

 

Buitenlandse webshops voordeliger

Je zou het in de eerste instantie misschien niet denken, maar online winkelen op een buitenlandse website kan enorm in prijs schelen. Dit heeft verschillende oorzaken. Het is mogelijk dat er in het betreffende land lagere loonkosten gelden of de belasting op producten is lager. Bovendien kan een gunstige wisselkoers ook in je voordeel werken. Het is daarom zeker de moeite waard om eens op een buitenlandse website te kijken als je op zoek bent naar een winterjas. Een winterjas is al een dure aankoop. Als je het over de grens voordeliger kan krijgen, waarom zou je dat dan niet overwegen?

 

Extra kosten

Ons buurland Duitsland blijkt een populair land te zijn om online aankopen te doen. De producten zijn vergelijkbaar met die op de Nederlandse markt, maar worden daar voordeliger aangeboden. Binnen de Europese Unie hoef je geen invoerrechten te betalen en grote Duitse aanbieders berekenen vaak geen verzendkosten. Let op dat je buiten de Europese Unie wel te maken hebt met extra kosten. Bij een besteding tussen de E22,- en de E150,- betaal je nog geen invoerrechten, maar ben je wel verplicht 21% BTW af te dragen. Wanneer er wel verzendkosten worden berekend en dit staat vermeld in andere valuta, bereken dan eerst met de huidige koers wat jouw eindtotaal wordt.

 

Strenge regels

Namaak is ten strengste verboden in Nederland, dus helaas mag je die imitatie Chanel jas of dat mooie nep Diesel jack niet het land invoeren. Houd er rekening mee dat wanneer je een winterjas bestelt op een buitenlandse website, de regels gelden van het land waar je het artikel koopt. Op de website moet altijd een adres en identiteit vermeld staan zodat je kan zien waar de ondernemer gevestigd is.

Je winterjas afrekenen moet via een beveiligde pagina kunnen. Dit kun je herkennen aan het hangslot icoontje onderaan de pagina. Is dit icoontje afwezig, dan is het verstandig geen zaken te doen met dit bedrijf omdat deze fraudegevoelig kan zijn.

 

Retourneren blijkt lastig

Wanneer je vragen hebt over je winterjas of je wil een klacht indienen over je aankoop dan blijkt dit in de regel lastig. Je moet je verhaal kunnen doen in een vreemde taal en de regels van retourneren zijn niet altijd even duidelijk. Bovendien komen bij het retour sturen van je jas weer extra kosten die jij hoogstwaarschijnlijk zelf moet bekostigen.