De belangrijkste eigenschappen van een warme winterjas

Hollandse winters kunnen koud en nat zijn. Het hebben van een goede, warme winterjas is daarom ook zeker geen overbodige luxe. Gelukkig zijn er fijne winterjassen op de markt die voorzien zijn van allerlei extra’s om de winterse kou buiten te houden en die je lichaam lekker op temperatuur houden.

 

Materialen

Wij stellen een hoop eisen aan een jas. Natuurlijk moet onze winterjas er leuk uit zien, maar hij moet ook zeker voldoende warmte bieden en lekker draagbaar zijn. We willen als het kan ermee door weer en wind fietsen en we moeten hem ook naar ons werk aan kunnen.

Winterjassen zijn er in allerlei varianten en materialen.

Een winterjas gemaakt van wol is misschien wel de bekendste. Wol houd lichaamswarmte vast, voelt zacht aan en is zelfreinigend. Een wollen jas kan tegen een kleine regenbui, want wolvezels zijn vet en stoten regendruppels af. Echter bij een fikse regenbui kan wol het water juist absorberen en duurt het behoorlijk lang voordat je jas weer droog is. Klassieke trenchcoats en korte jacks worden vaak gemaakt van wol. Een wollen jas kan je niet zelf wassen, maar moet naar de stomerij. Sportievere winterjassen zijn vaak gemaakt van synthetische of half-synthetische stoffen zoals polyester, nylon en acryl. Deze stoffen zijn warm, maar kunnen ook broeierig aanvoelen omdat ze niet goed ademend zijn. Het voordeel van deze materialen is dat ze kreukvrij zijn en gemakkelijk schoon te maken.

 

Voering

Veel winterjassen worden tegenwoordig gevoerd. Dit zorgt ervoor dat ze extra warmte vasthouden. Dons en veren worden vaak gebruikt in sportieve jacks. Ze houden de lichaamswarmte vast, maar zijn wel ademend. Als dons heel nat is geweest kan het gaan ruiken en aan elkaar gaan plakken. Er zijn mensen die allergisch zijn voor dons en veren. Die ervaren deze jassen als kriebelig of ze moeten ervan niezen. Wat ook veel in winterjassen gebruikt wordt is de zogenaamde thermolaag. Deze thermolaag is dun, maar kan dezelfde warmte geven als drie dikke truien. Jassen met een thermolaag zijn over het algemeen iets duurder, maar zeker de moeite waard als je een koukleum bent.

 

Extra’s

Naast materiaalkeuze letten ontwerpers van winterjassen ook op details als sluitingen, waar ongemerkt koude wind door kan komen. Daarom wordt er vaak voor gekozen om over ritssluitingen een extra sluiting te plaatsen, zodat hier geen wind doorheen kan komen. Hetzelfde geldt voor mouwopeningen en de opening bij de hals. Hierlangs worden vaak boorden geplaatst, zodat er geen tocht doorheen kan komen. Soms zit er in een winterjas halverwege een trekkoord, die wanneer je deze strak om je lichaam trekt ervoor zorgt dat de warmte van je bovenlichaam word vastgehouden. Winterjassen kunnen voorzien worden van een speciale coating, waardoor ze geen water opnemen. Een natte regenjas in de winter is vragen om een fikse verkoudheid.